dzis byłem w ECLARZE w servisie, i facet się pyta, czy ja naleze do OCP, bo pisali o nich w gazecie, po czym pokazałem wlepke OCP i smycz i rabatu i tak mi nie dał
Octa II 1,9TDI 105KM (77KW) Ambiente 2008r.
Zapraszam na => www.306team.pl
na wiosnę planuje zmianę zawieszenia w mojej Borze na Bilstein B4. Chciałbym kupić wersję sport ale do tego potrzeba troszkę niższych sprężyn, stąd moje pytanie...
Czy pasują do VW Bory jakieś sprężyny np. od Golfa IV GTI obniżające max do 15mm??
bo to by było dla mnie optymalne rozwiązanie
Planuję zakup również felg 17 calowych, więc obniżenie byłoby wskazane o te 15mm
A może są sprężyny jakiejś innej firmy obniżające o 15mm, progresywne pasujące do mojego autka??
Pozdrawiam wszystkich!
Seat Leon TS 4x4
Zapomnieć co to brak trakcji- bezcenne
------------------------------------------------------- www.leonclub.pl www.tdiracing.pl
Trzeba byloby wziasc ETKE i sprawdzic zgodnosc numerow czesci.
Tym niemniej:
1. Do Bory bylo zawieszenie sportowe -15 mm - tyle samo ile w RS,
popytaj w ASO VW ile moga kosztowac takie sprezyny. IMHO bedzie to duzo
2. Mniej wiecej takie samo obnizenie zapewnialy sprezyny Neuspeed-a, ale sciaganie samych sprezyn z USA jest IMHO bezsensowne
3. Eibach Pro-Kit -30 mm - najmniej obnizajace sprezyny aftermarketowe. IMHO wyjda najtaniej.
Nie wiem tylko czy na takich sprezynach nie bedzie dla ciebie za nisko.
BTW ostatnio wpadl mi w oczy temat na vwvortexie o wysokosci sprezyn.
Bylo to porownanie sprezyn OEM, OEM Sport i wlasnie Eibach-ow
Ciekawy rezultat, nie ? Co prawda sama wysokosc to nie wszystko, jest jeszcze podatnosci na scisniecie pod obciazeniem, tym niemniej wyglada to interesujaco.
...na wiosnę planuje zmianę zawieszenia w mojej Borze na Bilstein B4. Chciałbym kupić wersję sport ale do tego potrzeba troszkę niższych sprężyn, stąd moje pytanie...
Zaraz do obniżonych sprężyn to chyba B8?? B4 to zamiennik serii...
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Nie tyle do obnizonego zawieszenia, co do opcji wyposazenia pt "zawieszenie sportowe"
Takie cos ala zawias z RS-a tylko, ze dostepne jako w standard np w wersji Sportline badz za doplata w innych liniach badz w zestawie przy jakichs wiekszych felgach.
U nas tez do RS-a sa inne numery B4 niz do zwyklej Octavii
Wg informacji producenta B4 to O.E. Replacements czyli seria. Do krótszych sprężyn powinny być B8. A najlepiej kupić: Bilstein B10 PowerKit czyli zestw amory i spręzyny popasowane do siebie. Ale jak komuś zależy bardziej na wyglądzie samochodu niż na właściwościach trakcyjnych to jego wybór. Nie polecajcie jednak tego jako czegoś co poprawia przyczepnośc, bo seryjne amory i obniżone twarde spręzyny mogą tylko pogorszyć trzymanie, auto będzie podskakiwac jak piłeczka.
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
czyli co?? mam rozumieć, ze lepiej zostawić ori sprężyny i dokupić zwykłe Bilstein B4??
Pozdrawiam
Jesli chesz koniecznie obniżyć auto to powienieneś kupić amory z linii tuning do obniżonych sprężyn czyli B8 lub jak napisałem kupić kompletny zestaw np B10 lub zestaw innego producenta, ale zestaw tuningowy, a nie seryjne (miekkie) amory i niskie sprężyny.
Moim skromnym zdaniem jednak podobny efekt co do trzymania auta uzyszkasz wymieniając tylko amory na B6, a będziesz miał auto seryjnej wysokości co nie utrudni Ci porusznia się autem po gorszych drogach i w zimie.
Wszystko zależy czy chesz sią lansowac czy zap.......ć. :wink: No i ile kasy chcesz wpuścić :szeroki_usmiech
Opcji jest wiele i musisz sam sobie odpowiedziec czego oczekujesz od zawiasu:
komfort, dobre prowadzenie, bezpieczenstwo miski olejowej - jest kilka czynnikow ktore nalezy rozwazyc i do nich dopasowac springi i amory.
Ja ze swojej strony moge tylko zauwazyc, ze bardzo malo osob z O1 TDI obniza swoje auta. Jesli juz to wchodza springi od RS-a, czyli -15 mm.
Od czasu do czasu widac rowniez w ofercie malo uzywane tuningowe sprezyny obnizajace wlasnie do O1 i Bory.
Z tego tez wzgledu sugeruje zostawienie zwyklych sprezyn, a kase przeznaczona na nie poswiecic na porzadne sportowe amory typu Bilstein B6, Kayaby AGX czy Koni
.....Z tego tez wzgledu sugeruje zostawienie zwyklych sprezyn, a kase przeznaczona na nie poswiecic na porzadne sportowe amory typu Bilstein B6, Kayaby AGX czy Koni....
Też tak mam (B6) :szeroki_usmiech i jeszcze tulejki podnoszące zawiechę (takie zboczenie off-roadowe :wink: )
Komentarz